Tillbaka

Vanliga frågor inför att starta eget – svaren du behöver 2025

Kvinna sitter med surfplatta på ett bord.
Bild av Mikhail Nilov

Att fundera på att bli egenföretagare är både spännande och överväldigande. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna som uppstår när man står inför att ta klivet och starta eget företag.


Vilken företagsform ska jag välja – enskild firma eller aktiebolag?

Valet mellan enskild firma och aktiebolag beror på dina ambitioner och hur du planerar att driva din verksamhet. Om du tänker långsiktigt och vill bygga något stabilt är aktiebolag ofta det bästa alternativet. Fördelarna är flera, både när det gäller ekonomisk struktur och trygghet. Ett exempel är möjligheten att ta ut utdelning vid överskott.

Samtidigt är en enskild firma ett utmärkt alternativ för den som vill testa en idé i liten skala, eller bedriva verksamhet vid sidan av en anställning.


Är bokföring svårt att lära sig?

Det är vanligt att tro att bokföring är komplicerat, men det behöver inte vara det. Många moderna bokföringsprogram är användarvänliga och kan kopplas direkt till din företagsbank. Efter en kort inlärningsperiod blir det ofta logiskt, och faktiskt ganska kul, när du ser hur dina siffror hänger ihop.

Resultaträkning, balansräkning och moms kan kännas främmande i början, men med tiden kommer förståelsen naturligt.


Hur fungerar det med skatter?

Som företagare i Sverige betalar du i huvudsak tre typer av skatter: moms, bolagsskatt och sociala avgifter på lön. Moms och arbetsgivaravgifter betalas löpande under året, medan bolagsskatten vanligtvis betalas i samband med att bokslutet är klart.

Om verksamheten går med vinst kan det dock vara smart att betala preliminär bolagsskatt under året för att undvika en större betalning i efterhand.


Kostar det pengar att registrera ett företag?

Ja, det tillkommer vissa administrativa avgifter, men de är förhållandevis låga. En vanlig missuppfattning är att aktiekapitalet, 25 000 kr för aktiebolag, är en kostnad. I själva verket är det ett kapital du själv äger och som i många fall kan användas i verksamheten.


Måste jag ha en revisor?

Nej, som småföretagare är du inte skyldig att ha revisor, så länge du inte passerar vissa gränsvärden. Om din omsättning till exempel ligger under tre miljoner kronor per år behövs det ingen revisor.

Det är också viktigt att skilja på revisor och redovisningskonsult som är två olika roller. Många företag klarar sig långt med ett bra bokföringsprogram och lite research, men ibland kan det vara värdefullt att ta hjälp vid mer komplexa frågor.


Hur kommer jag igång på riktigt?

Ett bra första steg är att prata med Nyföretagarcentrum eller liknande rådgivningstjänster. Börja med att skriva en affärsplan. Om idén verkar hållbar registrerar du ditt företag på verksamt.se. Verksamt är en gemensam portal för bland annat Bolagsverket och Skatteverket.


Går det att tjäna pengar?

Absolut! Lönsamhet handlar om att skapa tydligt värde för kunderna. Sälj är viktigt, men också kvalitet i det du levererar. Ett långsiktigt fokus brukar ge utdelning, bokstavligt talat om du driver aktiebolag. Då har du möjlighet att ta utdelning med lägre beskattning än lön, vilket kan ge dig mer kvar i plånboken.


Bör jag vara orolig för Skatteverket?

Det är inte ovanligt att nya företagare känner oro inför kontakt med Skatteverket. Men i verkligheten är det en myndighet med hög förtroendenivå, bra service och tydlig information. De är till för att hjälpa dig att göra rätt, inte för att sätta dit dig.

Att ha respekt är sunt, men att känna rädsla är onödigt.


Vill du ha fler guider och tips inför att driva eget? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller kika vidare bland våra artiklar.

William Gunnerud
William Gunnerud
http://wigu.se